NOTA FIQH BISNES ONLINE

Teks: Basripuzi Nuruladila Hassan Basri

Sumber: Ustaz Ashraf Latif (BA Eng, MA Islamic Finance)

Alhamdulillah, banyak ilmu baru dan ilmu refresh dan persoalan berkenaan bisnes kontemporari dikongsikan dalam petikan ni setelah Uataz Ashraf menghadiri sesi Fiqh Bisnes oleh Ustaz Dr Azman dan Ustaz Dr Zaharuddin.
Ini saya kutip sebagai ingatan untuk diri sendiri dan dipanjangkan pula untuk bacaan para pengunjung blog D Family Outlet ini.

Dalam tulisannya, Ustaz Ashraf meringkaskan perkara yang dapat diserap dalam majlis ilmu tersebut selain perkara asas seperti tidak boleh menipu serta bebas riba dan gharar.

Jom baca perkongsiannya :)

1. Sesiapa yang menjadikan akhirat sebagai tujuan utama, maka dunia akan datang kepadanya dalam keadaan tunduk. Perniagaan adalah satu alat untuk mencari redha Allah. Mohon dijadikan point pertama ini sebagai pegangan.

2. Perniagaan adalah sesuatu yang datang seiringan dengan syaitan. Sangat berat amanah yang dipikul oleh peniaga. Peniaga yang benar dan amanah akan dibangkitkan bersama nabi-nabi, siddiqqiin dan syuhada’.

3. Saidina Umar melarang seseorang daripada berniaga sebelum belajar hukum-hakam perniagaan.

4. Semua urusan jual-beli bertangguh (sama ada bayar secara ansuran atau barang dibeli secara tempahan dengan bayaran penuh) masuk dalam kategori dain (hutang). Ayat paling panjang dalam Quran menyebut tentang dain – iaitu mesti ditulis segala maklumat berkaitan dan kalau boleh, adakan saksi.

5. Islam menjaga hak bukan sahaja pembeli, tetapi juga hak penjual. Oleh itu, gangguan kepada harga pasaran adalah sesuatu yang dilarang dalam Islam. Contohnya, buang harga (jual dengan terlalu murah berbanding harga pasaran) atau naikkan harga dengan melampau tanpa sebab yang munasabah (contohnya tiada nilai tambah diberikan).

6. Ketelusan wajib ada. Peniaga kena perjelaskan semua perkara berkenaan barang yang dijual dan kualiti barang. Peniaga juga tidak sembunyikan keburukan barang dengan sengaja. Kena ada jaminan pulangan semula kalau tak puas hati. Kenapa? Sebab ada isu gharar – barang tak boleh disentuh. Kos penghantaran dan segala kos lain mesti dimaklumkan kepada pembeli. Untuk pemulangan semula, siapa akan tanggung kos penghantaran etc. Untuk refund, kos caj bank ditanggung siapa.

7. Hukum affiliate dan dropship – dengan mendaftar i.e. persetujuan pemilik produk adalah harus.

8. Selain ejen dropship dan affiliate dan lain-lain konsep ejen, tidak boleh jual barang yang tidak dimiliki. Sekalipun terdapat perselisihan pendapat untuk menjual barang yang tidak dimiliki, syarat yang dikenakan oleh ulama yang cakap boleh, adalah amat ketat.

9. Untuk produk affiliate dan dropship, tidak boleh guna istilah ‘produk saya’ kerana kita tidak memiliki barang tersebut. Boleh guna istilah ‘produk kami’ kerana kita dikira wakil kepada penjual.

10. Agen tidak boleh menjual pada harga yang tidak dibenarkan oleh pemilik produk (buang harga), sekalipun pemilik produk memberikan harga yang murah kepada agen.

11. Untuk perniagaan secara berkumpulan, tidak boleh mewujudkan testimoni atau sokongan palsu. Contohnya, bila ada salah seorang rakan post tentang sesuatu produk, kita ramai-ramai berikan testimoni dan sokongan yang tidak tepat. Ini banyak terjadi dalam grup yang menjual produk kesihatan.

12. Tidak boleh juga membuat bid palsu untuk menaikkan harga lelongan.

13. Tiada iklan yang memaparkan aurat. Tidak boleh promo produk yang menampakkan aurat.

Cukuplah dulu, kot. Silakan share untuk kemaslahatan kawan-kawan kita yang berniaga dan baru ingin berniaga.

Ikut syariat, hasil berkat.

Salam sayang,
Basripuzi Nuruladila Hassan Basri
Whatsapp: 017-349 0890
Emel: bpnuruladila@gmail.com
Page: D Family Outlet dan Jilbab N' Bags
Instagram: @diloutlet dan @jilbab.n.bags
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D