Segmen KTT: Apa itu MLM? Apa sebenarnya MLM?

Assalamualaikum semua~~~
Selamat pagi... Wah indah sangat senyum tu :)

Hmmm... Dalam keadaan ekonomi 'terancam' sekarang ni, masih ramai rakyat Malaysia yang tetap skeptikal dan memandang MLM ni sebagai bisnes penipu dan menindas sedangkan hakikatnya manusia itu sendiri yg zalim dgn diri sendiri.
Zalim in term of terus terusan menyalahkan sistem la kerajaan la tapi duduk di takuk lama jugak tanpa berusaha utk membaiki taraf masing-masing.

So hari ni Cik D nak kongsi semula dengan semua tentang bisnes MLM. Full-termya multilevel marketing.

So... #KorangTAuTAk apa itu MLM? Apa sebenarnya MLM?
Multilevel marketing (MLM) ni ialah strategi pemasaran yang mana setiap pengedar atau glemer orang sebut downline, dibayar komisyen/bonus berdasarkan jualan peribadi dan jualan berkumpulan.
So mostly orang akan join MLM untuk dapatkan BONUS.
Sinonim!

Tak semua bisnes MLM itu tak bagus tapi kebanyakannya jadi tak bagus apabila tidak patuh syariah...
Jadi dek kerana segelintir masyarakat yang dah terkena dengan perangkap MLM tak bagus ni, maka bisnes MLM dicop sebagai skim cepat kaya atau mengkayakan orang yang awal-awal join je...

Jadi kalau korang nak pilih bisnes MLM sebagai sumber pendapatan tambahan pastikan anda semak beberapa perkara iaitu…
Adakah syarikat tersebut memang menjual produk atau mengada-adakan produk sekadar untuk mengaburi mata prospek?
Harga produk atau yuran berpatutan, so-so atau tinggi melampau?
Business plan (pelan pemasaran) lebih fokus untuk jual beli orang atau jual beli produk?
Kelayakan bonus munasabah atau kemain susah nak fullfill?
Berapa banyak kaki atau berapa ramai downline nak kena taja baru boleh dapat bonus?

Kalau harga produk sesuai, semak pula adakah pengedar/leader/upline menyalahgunakan pelan pemasaran syarikat dengan mempengaruhi bakal ahli?
Contohnya ahli kena melabur RM-ribu-riban untuk membeli pangkat.
Atau nak join mesti kena buat pinjaman peribadi.
Then tengok pulak setiap bulan ke ada pulangan?
Atau bulan pertama ja banyak bonus… Bulan seterusnya hampir tiada atau memang takde langusng dah...
Jangan semata-mata nak kaya cepat, anda gi gadai duit saving anda.
Siapa nak tolong nanti? Upline jutawan pun tak dapat tolong.
Dan Cik D hanya boleh tolong beri peringatan sahaja hehehe...

Cik D pun bisnes MLM tapi pilihan Cik D terbaik tanpa memanipulasi sesiapa.
MLM yang Cik D join ialah MLM Shaklee...

Shaklee menyuruh kami jual produk dahulu untuk dapatkan bonus.
Semua produk tu pulak diuji dan disahkan halal dan selamat.
Vitamin C yang Cik D jual lebih kurang 40 sen ja sebiji.
B-Complex 30 sen sebiji.
Multivitamin terbaik dunia pulak lebih kurang 60 sen sebiji.
Murah tapi kualiti tahap 5 bintang.

Tajaan? TIADA!
Cik D join Shaklee untuk makan sendiri sejak tahun 2013.
Tiada ahli downline sehingga pertengahan 2014 tapi still dapat bons sebab beli melebihi point minimum utk dapat bonus.
Ada kawan, join bertahun-tahun tanpa downline dan pangkat sentiasa naik sebab lepas syarat.
Buat sorang-sorang je... Modal RM70 je... Downline takde...
BONUS BANYAK, PANGKAT MASTER!

Oh ya! Cik D juga TAK dapat apa komisyen kalau rekrut ahli baru.
Kena buat sales dulu baru boleh dapat komisyen.
Dan Cik D tak suruh downline Cik D laburkan ribu-ribu.
Cik D suruh diorang buat basic master checklist ja… Hihihi..

Tapi MLM yang Cik D Join ni upline dia cengginih *thumbs up*
Sebab keep on pantau, kejar, guide, bagi nasihat, bagi challange, bagi reward seupaya sama-sama bergerak dan berjaya dalam MLM ni...


 Super duper upline pon cengginihhhhh *two thumbs up*
Tak caya p tengok blog beliau sentiasa update tak bersawang...
Jadi fikir-fikirkanlah...
Sebenarnya MLM yang negatif ke kita yang negatif utk mengatakan semua MLM tu tak bagus dan taknak pulak berubah utk kehidupan yang lebih bagus...

Sekian dulu, tulisan cik D untuk CABARAN ENTRY KHAS
#KorangTauTak #kelabbloggerjutawan #Shaklee

Salam sayang,
~Cik D Momy The ZAs~
017-349 0890
#kttShaklee

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hubungi saya di sini:
Instagram: @diloutlet
Carousell: D Family Outlet
FB Pages: D Family Outlet


Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D