Rambut gugur selepas bersalin

Assalamualaikum mak-mak...
Tengah dalam pantang eh?
Ke dah habis pantang?
Seronok kan cium bau baby especially tang mulut tu hehehe...
Ade amek set berpantang Shaklee tak tu? 
Takde?
Ah, takpe... Kalau nak try boleh beli di sini :)

Tapi entry kali ni bukan nak cerita pasal set pantang.
Ni nak suh mak-mak cek sikit ade rambut gugur tak?
Takde? Ke... Belum lagi? Hahaha
Orang tua-tua kata bila start anak main air liru, gugur la rerambut mahkota kewanitaan mak.
Errr... Macam takde kaitan jer hehe...

Jadi kenapa sebenarnya rambut gugur selepas bersalin?
Sebenarnya semasa hamil, rambut bertahan lebih lama pada tubuh dan tidak gugur seperti kebiasaannya. 
Selepas melahirkan, hormon pun mula berubah menyebabkan rambut yang sedang dalam fasa rehat mula gugur dan proses untuk rambut baru mula tumbuh akan berlaku. 
Sepatutnya keadaan ni kembali stabil selepas 6-7 bulan... 
Haaa lama kemain yer... 
Anak mungkin dah terrer macam-macam hehe


Jika rambut tidak kembali lebat selepas tempoh itu, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa ibu-ibu mengalami masalah kekurangan zat besi.


Situasi ini kerap berlaku kepada ibu-ibu selepas bersalin kerana corak pemakanan terutamanya ketika berpantang yang tidak mengandungi nutrisi yang lengkap...




Bonus bagi ibu-ibu yang mengambil set berpantang beserta Zinc Complex Shaklee kerana selain dari mempermudahkan penyembuhan luka bersalin, ia turut mengandungi zat besi yang dapat membantu mengawal masalah keguguran rambut secara kritikal.


Nak tahu lagi?
Hubungi je Cik D kita sembang-sembang k.
Yang anak dara atau bapak dara yang ada masalah rambut gugur pon boleh juga method ni :)

Salam sayang,
~Cik D Momy The ZAs~

Instagram: @diloutlet
Carousell: D Family Outlet
FB Pages: D Family Outlet

Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D