Perlu ke supplemen untuk menyusukan bayi?

Assalamualaikum semua...
Hmm... tajuk pon memang dah kontroversi sebab ada yang kononnya tak percaya dengan makanan tambahan tapi sedar tak sedar sebenarnya cuma tak percayakan Shaklee je sebab ambil makanan tambahan (supplemen) lain untuk tujuan menyusukan bayi hehehe...
Klise kan?
So perlukah seorang ibu mengambil makanan tambahan untuk menyusukan bayinya?
Betul ke supplement boleh banyakkan susu ibu???

Secara peribadi, duluuuu... Dulu waktu beranak sulong, itulah antara soalan-soalan yang kerap bermain dalam fikiran Cik D ni.
Apatah lagi pengalaman menyusukan anak tersebut selama 5 bulan tanpa makanan tambahan membuatkan Cik D terfikir bahawa itu semua tidak perlu.

Tetapi apabila susu tiba-tiba stop produtcionnya waktu anak berusia 5 bulan setengah (gara-gara stress dengan tender juta-juta di pejabat ketika itu), Cik D membuat keputusan untuk berusaha menyusukan anak kedua ni selama 2 tahun.
Cik D mula menggali serba sedikit ilmu penyusuan dan mengambil pendekatan mencuba segala macam petua untuk berjaya menyusukan bayi.

Alhamdulillah, diberi sedikit rezeki, Cik D mula mencuba set Mighty Three Gems sejak trimester kedua dan susu mula terhasil pada usia kandungan 16 minggu.
Pengambilan M3G ni beserta Vitalea dan B-Complex yang memang dah diambil sejak awal mengandung menyebabkan Cik D sekali lagi bebas daripada masal-masalah ketika mengandung, Alhamdulillah...
Cik D rasa semakin bertenaga dan boleh berjaga malam untuk mengemas rumah hahaha
Siang tak sempat bhaiii...
Adik ipar pulak komen kata Cik D kelihatan lebih radiant dan glowing-glowing gitu...
Impak sampingannya, hidup jadi lebih teratur serta marvelleousss...
HahahahaKini, cik D masih lagi menyusukan Zunur Ajdaa yang berumur 1 tahun 1 bulan 


dan sesekali memerah titisan emas untuk anakanda susuan Nur Imani Alya :)


Nak lebih lagi tips-tips penyusuan?
Hubungi saya dan rasai sendiri manfaatnya ya...

Salam sayang,
~Cik D Momy The ZAs~

Instagram: @diloutlet
Carousell: D Family Outlet
FB Pages: D Family Outlet
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D