Makan banyak makanan atau makan makanan seimbang?

Assalamualaikum...
Lama tak bersiaran sebab kejar job dateline sebelum raya.
Ni pon tak siap-siap lagi utk submission next week...
Alahai...
Eh, tak baik mengeluh!
Kena syukur selalu... Alhamdulillah!

Hmm bulan puasa ni selalunya selera kemain mencanak-canak kan.
Tapi bila berbuka... Rupa-rupanya selera satu bazar tadi tu hanya mainan nafsu semata.
Tapi tu cerita mak mak ayah ayah...
Anak pulak lain ceritanya.
Yg baru belajar puasa, melepek seharian tapi alhamdulillah selesai puasa sehari demi sehari tup tup dah hari ke-22 kan...

Tak kurang jugak anak yang puasa ke tak puasa ke, hari-hari pon puasa sebab tak nak makan...
Ni antara keluhan yang biasa Cik D dengar lah tentang anak-anak terutamanya yang 8 tahun ke bawah.
A few moms wanted badly nak try Shaklee sebab dengar Mealshakes dia boleh tambah selera mkn.
Hmmm tidak dinafikan sebab it works well on Zihni sampaikan terpaksa "reduced dosage" sebab tgh2 mlm pon mintak nasi haha momy tak tahannn nak bgn masak tgh mlm!
Lepas tu now alhamdulillah berat pon dah naik, badan pon sedap dipicit hihihi
Ala sebenarnya bkn utk kids je, Mealshakes ni memang one of d component untuk weight gain dewasa jugak.

Tahun lepas, Shaklee keluarkan semula multivitamin untuk kekanak rebina...
Rasa memang cam rebina @ grapes dan pon boleh menambah selera mkn anak-anak...
In other hand, dpt pula sentuhan improved formula dia...
Then dtg pula soalan dari mak-mak ni, yang mana satu pilihan terbaik utk kids weight gain -Mealshake atau Vitalea for Children tu...
So meh sini Cik D share so dat mak-mak boleh dapat idea on which one to choose, kalau tak nak bagi both to ur lil ones...

Ok let's start with Mealshake sebagai penambah selera anak-anak. Tapi dewasa yang rasa kurus tu pon kalau nak tambah berat, boleh minum ni...

Mealshake ni, asalnya diperkenalkan semula sebagai makanan pelengkap segera selepas Vitalea for Children dihentikan penjualannya satu ketika dahulu.
Tujuan utama Mealshake ialah untuk menambahkan selera dlm kes ni kita fokus kat selera anak la kan.
Formulasi Mealshake mengandungi 19 vitamin dan mineral, serta serat dan protein untuk pelbagai fungsi tubuh dengan sempurna.
Kadang-kadang anak kita ada mood nak makan, cukuplah nutrisi, kalau dia cerewet mau sakit jiwa nak suruh dia makan.
Kadang-kadang kita masak lengkap tapi dia p buang sendiri sayur mayur dalam tu.
Kadang-kadang stok buah habis pulak dalam peti ais.
Belum kira kita tak sempat masak lalu angkut anak makan luar teriap mlm lg... Hihi..

So bagilah Mealshakes ni sebagai makanan pelengkap...
Tapi jangan pulak bagi minum Mealshakes then lantak je anak tu nak mkn apa.
Taram jajan hari-hari pon xpe sebab dah bagi Mealshakes.
A big NO lah begitu...
Pantaulah juga pemakanan harian dia mcm biasa...

Actually banyak cadangan menu boleh buat dgn Mealshakes ni.
Rasa vanila dia yang pekat tu memang perghhh... Dan wangi!
Doleh dicampur ke dalam pelbagai hidangan contohnya boleh buat aiskrim, tabur atas lempeng atau cekodok, buat topping kek atau roti pon boleh...
Atau kalau anak suka minum kopi susu, tambah sedikit (hujung sudu) Mealshakes untuk bagi rasa caffe latte vanilla yang umph!
Eh eh, nak cuba lettew... Hihihi

Mealshakes ni, on my kid, Zihni Aflah, and some other frens' kids jugak, menang terbukti boleh menambahkan selera.
Cuma, tujuan kita menambahkan selera anak-anak is supaya mereka makan sebanyak yang padan dengan umur mereka selain meningkatkan tahap imuniti.
InsyAllah, lepas itu anak kurang sket terkena demam ke apa.
Mcm Zihni ni, nampak la after Mealshakes, kulit dia dah not too rash sebab dia ni eczema & Mealshakes ni pon cadangan makanan tambahan untuk rawat eczema.
Well banyak sebenarnya kebaikan dalam setin Mealshakes.
Bukan sembang kosong tau.
Dah try kat anak sendiri.

Then next, Chewable Vitalea For Children sebagai pelengkap nutrisi

Vitalea for Children ni diperkenalkan semula awal tahun hari tu dengan formula yang lebih pekat dari versi sebelumnya.
Vitalea for Children ni pun mengandungi spektrum nutrisi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk anak anda – cukup nutrisi tanpa risau lagi dan bertambah ketahanan imun sistem anak.
Saiz vitalea for children ni a bit gedabak almost besar syiling seposen tapi chewable so xpelah kan...
Nanti ckp kat anak itu gula-gula...
Sure berdesup nak mkn hihi insyaallah
We haven't try on Zihni yet tapi so far ada a few moms yg cakam memang tenaga & selera anak bertambah lps mk n vitalea ni.
~Vitalea for Child masih ada promosi buy 3 get 4 ye bulan ni~
ߘ
Mealshake Atau Vitalea For Children?

Ok let's play safe...
Cuba mak tengok apa problem anak tu sebenarnya?

Kalau anak mengalami masalah kurang selera makan atau tak nak makan, sehingga mak risau tak cukup nutrisi daripada pemakanan, Cik D cadangkan bg dia Mealshake dahulu.
1. Untuk bantu tambah selera anak
2. Untuk cukupkan/lengkapkan nutrisi
3. Untuk kuatkan sistem imunisasi
Kiranya kita approach dari 3 arah gitu. Hehe..
Selepas anak dah mula nak makan nasi lauk pauk tanpa cerewet lagi, terus sambung dengan Mealshake atau replace dengan multivitamin Vitalea for Children atau ambil kedua-duanya.
Dengan Vitalea ni mudah sikit, bagi dia kunyah je terus. Mealshake, kena bancuh2 pastu blom tentu dia habiskan susu/drinks tu. Huhuhu

So itulah cadangannye atau lbh utama Cik D nak bagi overall view tentang both products sebenarnya.
Ada pertanyaan lanjut atau ingin dapatkan Mealshake dan/atau Chewable Vitalea? Whatsapp terus la 017-349 0890 untuk pertanyaan dan free consultation.

Semoga tulisan kali ni membantu mak-mak mengatasi masalah selera anak pulak... Iyelah, selalu asyik cakap pasal org tua je kan, sesekali, cite sal anak plak. :)

Keep calm & feed your kids with nutritional food :)

Salam Ramadan & selamat menyambut Aidilfitri,
Cik D momy the ZAs
SMS/WA 017-349 0890

posted from Bloggeroid

Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D