Online business: Of passion & interest

Assalamualaikum :)


“Starting a business is hard and requires persistence, hard work, time and commitment; and feeling passionate about what you do in your business can help sustain you even during bad times. As others have said; do what you love and money will follow.”

Cik D tertarik dengan ayat dari PM Cery ni...

Passionate ni lebih kurang maksudnya minat dan kesungguhan yang mendalam. Mcm org bercinta gak la… Kalau kita love somebody passionately, lautan api pun sanggup diredah, susah senang bersama… Gittew…

Dlm erti kata lain, minat dan kesungguhan yang mendalam terhadap sesuatu hanyalah satu permulaan dalam memulakan satu bisnes dan minat yang mendalam inilah yang membantu kita bertahan nanti. Kalau kita minat, kita takkan rasa letih dan boring… Letih tu mmg la letih… Tipulah kalau kata tak letih. Cik D pun bukannya robot…

Tapi letih tu tak dirasai, terbayar dan berbaloi bile melihat kepuasan dan kegembiraan mereka setelah mencuba supplemen yang kita jual ni. Dan disebabkan passion dalam nutrition ni jugalah mendorong Cik D menulis dan berkongsi dan bercerita di blog ini. Biarla org nak kritik or nak kutuk or nak peril or nak gelakkan ke. Takde sokongan moral, biasalah tu… Lagipun hati manusia, mana kita dapat baca, yer tak?

Tapi Cik D tak nafikan yang kita semua ni takut nak try benda baru. Online business ni bukan sekadar tempek barang and ask the people to buy… Kerja ni melibatkan banyak perkara yang tak kita perasan including software development, web design, online marketing, producing contents, market research, etc.

Hmm… Cik D mana penah buat programming or graphic design whatsoever… Pernah la belajar C++ waktu degree dulu. Laaaama dulu tahun 2007 kot… Tapi kenelah belajar yer tak… Tak bolehla kasi alasan ade masalah, org perli lah, takde sokongan lah… Kalau kita minat, kita kenalah cari masa dan manage our time… Tak boleh nak fikir negative. Bende2 yang negative ni tak boleh kita biarkan mcm tu je, kene face it and explore it…

In addition, you need to know what you are getting into. Starting a business involves a myriad process, and you need to learn how to handle the others aspects of business. Cewah, cakap omputeh some more daku tengah hari ni huhu…

Ye lah… Bukan main aci redah je… Tgk semua org ade blog, kitapun nak ade gak… Tengok org jual brg online, kita nak jual gak… Sampai satu masa bila kita penat atau ade cabaran, kita quit sebab just tiru yang nyata Nampak tapi tang cabaran yg dia pafe n solve tu kita x tahu, tak pernah rasa sbb yg tu x bleh copy paste…

Tapi tahukah anda bahawa setiap 10 org yang start small online business, hanya satu yang akan BERJAYA? The issue is this >> You don't go online just to sell a product. If that's the case, you are not starting a business; you simply want to earn some cash in a snap. Passion plays a crucial role in your online store. It's always best to select a product that is of your interest. The more you are interested in a particular product, the more likely your online store is to succeed. Remember that most online businesses succeed whenever it's related to your passion.
Sbb tu semua nye bermula with passion and interest…

Lagi satu, kene expect the unexpected… Jalan raya pun bukan straight all the time. Setiap usahawan pasti inginkan kejayaan.

Hmmm coretan Cik D hari ni bukan sbb Cik D nak membebel atau menulis kosong, tapi untuk peringatan dan renungan buat diri Cik D yang kadang2 tu tertekan jugakla bila diperli dikritik. Human being, Cik D pun ada hati dan perasaan. Takpelah, yang penting I know what I'm doing right, this is my passion and my interest, I build myself to be a superwoman, right? :)

Apa2 pun, kesabaran, kesungguhan,minat, semuanya menjadi kunci dan pendorong untuk Cik D bertahan pada masa2 sukar kelak...
Moga diberi kekuatan untuk menghadapi cabaran yang mendatang…
InsyaAllah…





Salam sayang,
~Cik D Momy The ZAs~

Instagram: @adilola
Carousell: Dila Al-Basri Outlet 
FB Pages: 
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D