Chantek luar, chantek dalam, chantek luar dalam~~~



Sentuh bab kulit,Cik D pasti semua wanita mengidamkan kulit wajah yang cantik... Sadly, tak semua orang dikurniakan kulit yang semula jadi cantik halus tulus mulus. So obviously penjagaan kulit ni akan merangkumi aspek luaran dan dalaman.

Dari segi luaran, penjagaan asas la macam mencuci, guna penyegar dan pelembap, skrub utk tanggalkan sel-sel kulit mati dan menyerlahkan kulit baru then kulit pon perlu dilindungi daripada panahan terik matahari dengan menyapu krim penapis UV. Ultraviolet dalam sinar matahari menghasilkan radikal bebas yang dapat menyebabkan penuaan kulit. Selalunya sunblock cream ni akan mengandungi vitamin C dan E yang bertindak sebagai benteng pertahanan untuk melawan radikal bebas daripada sinar matahari ini.

Dari aspek dalaman pula, pemakanan sihat ialah cara terbaik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Makan makanan seimbang dengan protein, vitamin dan mineral. Pengambilan soy protein yg konsisten ialah antara amalan yang bagus untuk awet muda. Pengambilan garam yang tidak berlebihan mesti dititikberatkan kerana garam berlebihan membuatkan kulit menjadi sembap. Gula berlebihan pon tidak elok untuk kulit. Dan yang pasti pengambilan air perlu secukupnya. Apabila pengambilan air mencukupi, kulit jadi lebih lembut, licin dan berseri. Tak caya, cuba minum air secukupnya, konsisten selama seminggu je. Sukat air tu 1 liter untuk setiap 25 kg berat badan. Mcm Cik D ni gegemoks 55 kg jadi sehari kena minum 2.2 liter air masak. AIR KOSONG ye, PLAIN WATER, AIR TAPIS atau AIR MASAK... Teh o ais tak kira!!!

Then, antara vitamin penting termasuklah vitamin ABCE. Vitamin A membantu pembaikan tisu-tisu dan juga masalah jerawat, mengurangkan kehadiran garisan halus serta liang roma. Vitamin E dan B baik untuk pigmentasi kulit. Vitamin C bukan sahaja efektif membantu mengubati flu tetapi amat berguna untuk mencegah penuaan kulit dan penting dalam membantu pembaikan serta pembentukan kolagen.

Kolagen? Apakah kolagen tu? Kolagen adalah komponen utama dalam jaringan kulit manusia. Dalam hal ini Vitamin C memiliki peranan penting dalam memelihara kestabilan struktur kolagen. Selain itu Vitamin C juga juga membantu pembentukan pigmentasi kulit yang akan mempercepat dan meningkatkan produksi kolagen yang seterusnya dapat mencegah proses penuaan kulit. Vitamin C adalah nutrisi yang tidak boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita. Jadi untuk mememenuhi keperluan badan untuk Vitamin C,kita perlu makan banyak buah dan sayuran.

Vitamin C juga merupakan anti oksida penting untuk menangani radikal bebas. Sekarang ini,anti oksida dianggap penawar paling popular untuk pelbagai masalah kesihatan dan juga kulit. Tapi, apa pulak anti-oksida tu? Anti-oksida merupakan elemen utama yang bertanggungjawab untuk mencegah kerosakan sel-sel tubuh.

Huh, terer sangat cerita sal vitamin C. Takdelah, tu sedikit sebanyak yang dapat Cik D tulis hasil pembacaan mengenai kepentingan vitamin2 dalam penjagan kulit. Bagi Cik D sendiri yang bukannya semula jadi memiliki kulit yang mulus, sudah tentu Cik D memerlukan makanan tambahan dan pilihan Cik D for sure Shaklee sebab asli  dengan harga yang tidak membebankan. 1 tablet Vita-C Shaklee sama dgn kandungan 7 biji buah oren. 1 tablet Vita-E Shaklee mengandungi 10 mcg selenium dari ekstrak semula jadi.

So actualy, secara ringkasnya formulasi yang menggabungkan nutrien-nutrien seperti vitamin A, C, E dan selenium dicadangkan dalam usaha menjaga kecantikan kulit. Hmmm… Tau tak yang Vita-E Shaklee sahaja yang mengandungi selenium manakala kebanyakan Vitamin E di pasaran dijual berasingan dengan selenium? Tak tahu kan? Hehehe… Nak tahu lagi rahsia-rahsia Shaklee… Stay tune and read D’s Diary :)

SET KULIT GLOWING yang Cik D cadangkan: 
1. Carotomax Shaklee(vitamin A) juga baik utk mata
2. B-Complex Shaklee yang akan bantu kulit glowing2
3. Sustain Release Vitamin C Shaklee sebagai anti-oksidan
4. Vitamin E Shaklee untuk memudarkan parut2 dan hilangkan jeragat (boleh buat masker jugak)
5. ESP Shaklee non GMO soy protein untuk kulit licin gebusss




Nak try? Contact ye jgn segan2 :)

Salam sayang,
~Cik D Momy The ZAs~

Instagram: @adilola
FB Pages:
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D