Ikhtiar mengubat penyakit buah pinggang kronik pada kanak-kanak

Assalamualaikum :)

Pernah dengar orang sebut GAM ARAB?
Haishhhh... Bukan gam yang boleh buat ketagih tu...


Ni rupa gam arabnya atau nama saintifik dia acacia gum atau dikenali juga sebagai arabic gum.
Amboi kau jah kemain sampai tiga namanya!

Kalau kat negara Arab nun, depa guna arabic gum ni untuk buat gelato iaitu aiskrim atau pencuci mulut yang sejuk dan manis.
Haishhhh bukan gelatin la... Gelatin tu lain!

Gam arab ni juga digunakan sebagai pengemulsi makanan dan agen penebalan terutamanya dalam chewing gum.

Lately, banyak kajian dijalankan ke atas gam arab ni dan hasilnya mendapati gam arab ni sangat berkesan sebagai prebiotik.
Satu kajian pernah dibuat untuk membandingkan keupayaan gam arab berbanding inulin.
Kajian klinikal ke atas manusia tau ni...
Satu sampel diberi 10 gm gam arab, satu lagi diberi 10 gm inulin.
Sampel-sampel ni diberi makan setiap bahan tu satu kali setiap hari selama 4 minggu.
Dapatan kajian?
Pertambahan bakteria-bakteria baik dalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample yang diberi gam arab  berbanding Inulin.

Haaa.... Nampak tak kat situ?
Nampak tak gam arab ni boleh jadi prebiotik (sejenis makanan untuk bakteria semula jadi yang terdapat dalam perut yang menentukan pengkhadaman makanan dapat berfungsi dengan baik) semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk bakteria probiotik berkembang?
Lagi baik sebab gam arab ni tidak merangsang bakteria bukan probiotik.
Wah sangat!
Tak payah minum Yakult, kau! Hehehe

UKM pon dah buat dah research pasal gam arab ni tau.
Pengarah research tu sendiri pon ada pengalaman dengan gam arab ni.
Beliau dahulu terpaksa menjalani rawatan dialisis tiga kali seminggu.
Sakit buah pinggangnya tidak berfungsi.
Alhamdulillah, dengan izin Allah, atas asbab penggunaan getah itu, lepas tujuh bulan, sakit buah pinggang tu pulih!
Then, beliau pun dah tak lagi perlu menjalani rawatan dialisis.

Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure pun menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan yang lebih baik. (Sumber: Paediatric Nephrology 2004).

Tapi camana ye nak bantu anak-anak pesakit buah pinggang kronik ni?
Camana ye cara mudah nak bagi makan gam arab ni?
Senang ke senang?

Senang la... 
Kalau mak belikan Meal Shakes & Vitalea for Children ni untuk anak tu :)
InsyaAllah... Dengan usaha dan keyakinan kepada Allah.
Meal Shakes boleh bancuh dengan susu ke milo ke horlic ke soya ke aiksrim ke, bubur ka...
Bagi anak minum.
Kemudian, bagi pulak kunyah Vitalea for Children dua biji sehari.
Sedap tu rasa gula-gula anggur.


Antara kebaikan lain gam arab ni yang dibuktikan ialah: penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi; pengurangan penghasilan radikal oksigen bebas; peningkatan paras butyrate dalam serum darah; membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium; menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus; mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang serta penyembuhan pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).
Hemmm... Nampaknya kita pon kenalah makan Vita-lea for Children dengan Meal Shakes ni dengan Zinc Complex dan Ostematrix sekali! 
Jom dapatkan segera untuk kesihatan anakanda tercinta!
Hubungi Cik D segera ye pasal sehingga 31 Mac 2015 ni je dapat beli chewable Vita-lea peris anggur ni dengan harga promosi!
SMS/WA | 017-349 0890
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D