Sabar... Tak sabar!

Assalamualaikum :)

Hari ni Cik D nak share sikitlah tentang sabar...
Kenapa kalau kita sabar, kita akan kayakan orang lain tapi... 
Kalau kita tak sabar, kita sendiri yang akan kaya.
Kenapa? Kenapa?

Sebabnya camni...

Kita belajar kat universiti 3-4-5 tahun.
Keluar U, gaji baru dalam RM2000-RM3000.
Punyalah sabar tu belajar 5 tahun, dapat gaji banyak tu pon still kita S.A.B.A.R...

Pergi kerja, keluar awal pagi, balik lewat petang atau malam.
Tambah traffic jem lagi... berjam-jam atas jalan. 
Kalau naik Federal Highway lagi lah.
Tapi still kita S.A.B.A.R...

Bertahun-tahun kerja, kenaikan sikit sangat.
10 tahun kerja belum tentu gaji RM10,000.
Still kita S.A.B.A.R...
Bertahun-tahun kerja, naik pangkat belum tentu.
Kalau ada pun tunggu 8-10 tahun baru dapat naik pangkat.
Tu pon belom tentu jadi manager.
Still kita S.A.B.A.R...
Penat-penat bekerja, gaji cukup-cukup makan je.
Ikat perut hujung bulan.
Barang segala dah naik harga.
Gi kerja untuk bayar hutang dan perbelanjaan.
Nak simpan pun tak sempat.
Nak reward diri pun tak dapat.
Still kita S.A.B.A.R...
Hari-hari pergi kerja buat kerja yang tak suka.
Boss pulak marah-marah, arah itu ini.
Dah rasa macam robot, buat kerja tak bawak hati bersama.
Hari-hari macam tu.. sebulan.. setahun.. 5 tahun.. 10 tahun...
Still kita S.A.B.A.R...
Sebulan bekerja...
Setahun bekerja...
5 tahun bekerja...
10 tahun bekerja...
15 tahun bekerja... 
Kita tak ada nampak beza ketara...
Dari bujang sampai kahwin...
Sampai anak 3...
Rumah kita macam tu jugak...
Kenderaan...dahh naik panauuu...
Masih kena ikat perut untuk perbelanjaan diri dan anak-anak seadanya.
Still kita S.A.B.A.R...
Hasilnya... Orang lain lah yang kaya-raya...
Company, boss, taukey kereta, bank...

PERSOALAN NYA...
 Apakah impian anda?
 Apakah matlamat anda?
 Adakah anda fokus dgn apa yg anda lakukan?
 Adakah impian anda sudah jadi kenyataan?
Utamakan diri sendiri.
Be selfish sikitlah...
Fikir diri sendiri je dulu!
Kenapa nak berniaga?
√ Nak tolong diri sendiri
√ Nak kayakan diri sendiri
√ Nak bahagiakan diri sendiri
√ Nak hidup bebas hutang
√ Nak dapat semua yang diinginkan dengan titik peluh sendiri

Jadi jom buat BISNES dgn hati yg ikhlas kerana Allah...
Perniagaan kan dah disebut sebagai 99% punca rezeki?
Sambil berniaga, pasang niat.
Aku nak dapat ape yang aku mahukan (kat atas tu).
Kemudian...
√ Niat nak tolong suami/isteri
√ Niat nak bahagiakan mak ayah
√ Niat nak senangkan anak-anak
√ Niat nak tolong adik beradik
√ Nak nak tingkatkan pendapatan
√ Nak nak jadi jutawan dunia
√ Niat nak jadi jutawan akhirat

Setelah segala harapan impian menjadi kenyataan, matlamat yg paling tinggi dgn apa yg telah diberikan oleh Allah ialah nak berjihad di jalan Allah.

InsyaAllah...

Jom, nak bisness sesama?
SMS/WA Cik D
017 349 0890
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D