Inch-loss? Weight-loss? 6 cara nak kurus cepattt...

Nak kurus ni bukannya susah.
Meh Cik D yang belum weight loss tapi dah inch loss ni share tips supaya korang boleh diet sambil menikmati masakan air tgn mak/isteri/sendiri yg tobat sedap ya hamat tu...

Makan Ketika Lapar, Berhenti Sebelum Kenyang

Beberapa ulama hadis mengatakan ianya hadis dhaif, malah ada yang mengatakannya palsu.
Ada juga yang mengatakan ianya adalah kata-kata hikmah. Tapi still, kita boleh pakai, untuk mengawal nafsu makan kita :)
Yang dimaksudkan dgn berhenti sebelum kenyang pula, apabila kita dah rasa cukup atau dah hilang rasa lapar tu, berhenti mkn. Tak salah nak kenyang, tapi berpada-pada, bukan kampai sek'eh bak kata org Pahang.

Makan Secara Perlahan

Makan secara perlahan bukan makan slow motion tapi maksudnya, kita tidak gelojoh, relax menikmati makanan. Kunyah lama-lama tapi tidaklah sampai korang kena kira cun-cun 40 kali. Kunyah je sampai hancur lumat sebelum telan supaya kita rasa kenyang dengan lebih cepat. Lagipun secara saintifiknya, makanan lebih mudah tercerna dan diserap segala nutrisi ke dalam tubuh badan. ml

Jangan Berlebihan

Nabi dah pesan bagi-bagi perut tu tiga bahagian; makanan, air dan udara. Malah peringatan keras diberitahu kita makan dengan satu usus, manakala orang kafir makan dengan 7 usus.

“Makan dan minumlah, tapi jangan berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan.” (Al-A’raf ayat 31).

Ambil makanan dlm kuantiti yang sedikit, lepas tu makan perlahan-lahan, kunyah banyak kali (tak perlu kira yek), InsyaAllah, cepat korang berhenti makan, kerana sudah merasa cukup makan. Tak perlu kekenyangan melampau-lampau.

Dimaksudkan dengan berlebihan juga, bersederhana dengan setiap pengambilan makanan, gula sederhana, protein sederhana, buah sederhana, semuanya serba serbi sederhana.

Siapa yang mengamalkan diet vegeterian, berubahlah, korang perlu juga memakan daging untuk mendapatkan khasiat daripadanya. Xde gemuk der, kalau ikut 3 tips terawal ni, InsyaAllah dijamin masih slim.

Berpuasa

Masa bulan puasa tu, berat turun mendadak tapi, masa raya pertama, 10kg naik terus!

Berpuasa ni bukan sekadar di bulan Ramadhan tu, tapi puasa-puasa sunat yang telah dianjurkan, paling kebiasaan puasa sunat isnin dan khamis. Ianya dapat merehatkan perut, selain menyihatkan tubuh badan. Malah, dengan berpuasa, kita dapat menangani stress dengan sebaiknya.

Bila stress,berlaku ketidak seimbangan hormon akibat peningkatan paras hormon kortisolnya dan penurunan hormon testosteron, thyroid dan hormon tumbesaran. Kekurangan hormon-hormon ini menyebabkan pengumpulan lemak dalam abdomen yang menyebabkan perut menjadi buncit. Buncit beb, bukan pregnant.

Workout

Tak, tak semestinya bersenam tapi juga aktiviti-aktiviti yang membuatkan korang bergerak sikit. Bukannya menghadap komputer 24 jam, tapi, kalau menghadap blog ni, its OK its orait, Cik D sukaaaaa sangaddd... whoaa ~

Pergilah cuci kereta sendiri ka, menyapu rumah ka, cuci kain secara manual ka, itulah namanya workout. Sekurang-kurangnya ada juga lemak terbakar. Kalau yang rajin bersenam, lagilah dialu-alukan.

Ambil Makanan Tambahan

Ok part yang ni. Cik D cita sikit na...
Dulu la laaaama dulu Cik D pernah ambil satu produk H. Bukan Basic H² lah!
Seriously weight lost 10 kilo dlm masa 3 bulan.
Taaapiii... Ye, ade tapi!
Tapi #1, dlm masa 3 bulan tu, setiap bulan Cik D melabur hampir RM500 untuk satu set produk H. Jadi, 3 bulan x RM500, korang kira la ye silakan...
Taaaaapiiiii... Ye, tapi lagi!
Cik D tak makan nasik. Ye, control makan lalu kurus. Cenggitu kekdahnye.
Taaaaaaapiiiiiii... Ye, tapi ni yang last!
Cik D kena maintain je lps dpt berat yg dikehendaki. Maintain la kan. Sekejapppp saje!

Later after about 4 years tak ambik produk H, Cik D try mkn Alfalfa n ESP. Konon sbb nak adakan susu semula utk ZA#1 tapi sebaliknya Cik D mengurus pulak huhu. Dah alang-alang, kita add on Lechitin la...
Murah. Yes. Less than RM100 per month for Alfalfa & Lechitin. RM150 per can for ESP tapi blh tahan sampai 2 bulan. Means monthly Cik D spend less than RM200 utk 3 produk tu.
Cuma makannya tak berbulan pon sebab within 1 weeks tanpa mengabaikan makanan rugi, I lost 3 kg. Tapi mmg tak mkn lama la sbb soon after that termengandung pulak ZA#2 wakakaka
Now, I consume Vivix® purposely for my spine. Tahu apa jadi? I lost inch!
Yayyy!!! Lompat bintang sebab ramai cakap Cik D dah slim.

Eh, excuse me don't get things wrong ye...
Ada orang nak diet sbb nak turunkan berat, ada yg nak turunkan saiz.
Korang nak lost tang mana?
Inch?
Weight?
Both?
Takpa takpa kita bg hilang semua lemak, bg turun byk kilo, bagi muat saiz S je.
Nak?
Jom beli Shaklee dgn Cik D.
017 349 0890
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D