Cara-cara menguruskan dan memanaskan susu perahan (EBM: expressed breast milk) beku



Haaa... Teruja ke teruja?
Banyak tak hasil tuaian yangn dah terbekukan?
Lovely dedicated untuk pewaris takhta yang bakal ditinggalkan bila mak pergi mencari rezeki nanti.

Eh... Precious drops ni!
Kalau rosak ni... NANGIS!
Kena tau cara nak uruskan dengan betu ye mommies.

Jom follow steps ni:


Mula-mula, keluarkan susu perahan mengikut turutan FIFO atau First In First Out.
Maksudnya yang diperah dahulu (tarikh paling awal) digunakan dulu.

Then, cairkan susu dengan beberapa kaedah.
Biarkan dalam chiller pada malamnya untuk dibekalkan ke taska esoknya.
Boleh juga lalukan bawah air paip (air mengalir) pagi yang sama untuk bawa ke taska.
Kaedah ni lebih fresh dan selamat la, insyaAllah...

Susu beku yang dicairkan hanya tahan 24 jam sahaja.
Maksudnya, kalau mommies cairkan jam 4 pagi hari Isnin, susu boleh tahan sehingga jam 7 pagi Selasa esoknya.

Bila susu dah cair, pindahkan ke dalam bekas untuk dibawa ke taska/pengasuh tu.
Better store satu bekas utk sekali minum.
Coontohnya, anak minum 3 oz sekali sesi dan 5 5 sesi sehari di taska.
Jadi, bekalkan 5 botol EBM berkapasiti 3 oz.
Mudah pengasuh nak panaskan dan kebersihan susu terjamin.

Then, bila baby nak minum je baru dipanaskan.
Kenapa? Sebab susu perahan hanya ahan 1 jam selepas dipanaskan.
Contohnya, kita panaskan jam 2 petang, kalau anak tak minum sampai jam 3 petang, susu tu terpaksa dibuang.
Dah rosak ye komposisinya jika lebih dari 1 jam.

Macam mana nak panaskan?
Boleh guna warmer dgn kepanasan kurang 40 darjah Celcius atau rendam je dalam semangkuk air suam.
Sepanas mana airnye?
Kalau nak mudah...
Gunakan nisbah 2 cawan air panas + 1 cawan air sejuk.
Panaskanlah antara 10 ke 15 minit mengikut kesesuaian.

Sebelum feed baby, rasa dulu susunya.
Jangan terlalu panas.
Karang melecup pulak mulut si comel.

Selamat menjaga komposisi, kebersihan dan keselamatan titisan emas masing-masing ye!

Nak susu meriah macam gambar atas tu?

Boleh cuba full set menyusu macam ni.


Full package dengan set berpantang dan set kurus.
ALL IN kata orang tu :)

Hubungi saya untuk pembelian dan khidmat rundingcara ye :)
^^ Cik D | SID 986840 | SMS or WA 017 349 0890 | bpnuruladila[at]gmail[dot]com ^^
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D