Ayam Masak Serai: sepinggan kolestrol

Hai lah chaos betoi rumah hari ni.
Mujur la kitorg balik Sabtu.
So ade la one day urk kekemas urus2 itu ini.
Tapi takde maknenye jugak.
UA g training silat terus berdemo kat kenduri kawen.
Lewat lettew baliknye...
Bebudak amukan je sjk mlm smlm.
Penat gamoknye travel.
Budak kan... Biar pun tak jauh...

Kol doblas still blom buat ape pon lagi.
Masak pon idok.
Mentara si bongsu ZA#2 tdo (kali ke-3 sejak pg), Cik D pon cube la masak yg terpaling simple...

Nak show dengan korang resipi Ayam Masak Serai yang Cik D jumpa kat Google.
Macam senang aje nak masak...
Serai pulak Atok ZAs dah tapau serumpun kat bonet kitorg semalam.
Makanya... Salin resipi ni dulu hihihi...

*Ayam Masak Serai versi Cik D*

Step #1
Ayam | serbuk kunyit | garam

Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng macam selalu2 tu.
Tos dan ketepikan dulu.
Jgn diratah... Tak cukup nak buat lauk hahaha

Step #2
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
Sos cili pedas Life pasal Cik D dah xde cili kering maupun cili boh huhu

Blend item-item berempat tu hancur2 dan tumis sampai garing.

Step #3
Ketuk 4 batang serai dan masuk dlm bhn tumisan yg dah garing tadi.
Cik D nak lebih kesan dramatik jadi xde ketuk2, kita hiris kasar2 okey.
Gaul rata kemudian masukan cuka epal (ganti air asam), garam, gula.





Step #4
Gaul sos/sambal tadi dgn ayam yang dah digoreng awal2 tu tadi. Siap. Hidang kan le untuk UA tercinta.

Hahhhh senang aje kan....
Masa Cik D try masak tak sampai setengah jam.
Yang menjadikannya berjam-jam tu pasal anakanda mengobak berkali2 jadi kna masak on off on off...

Ewww... Makanan berkolestrol sgt tau Cik D share ni.
Ntah pape ntah...

Heleh ape susah...
Meh telan Phytocol Shaklee meh.
Kate takut sangaddd kolestrol kumpul kan.
SMS/WA je sini 017 349 0890
Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D