Akibat terlewat mendapatkan kebaikan AJHT

Ini kisah bonda Puan Kam.


Sejak 12 tahun yang lepas, bonda beliau mengalami masalah sakit lutut yang serius; merasai sakit apabila berjalan jauh apabila tulang lututnya terasa seperti bergesel.
Hari demi hari, masalah tersebut semakin serius.

Lutut semakin sakit tapi hanya dibahagian kanan sahaja.
Abang Puan Kam yang merupakan seorang doktor menjangka lendiran di antara tulang atas dan bawah lutut bonda mereka telah kering.
Mereka sepakat untuk membawa bonda tercinta melakukan pemeriksaan lanjutan untuk pengesahan.

Seperti jangkaan, doktor memaklumkan bahawa lendir untuk licinkan sendi dalam tendon dan ligamen dibahagian lutut sudah berkurang. 
Sebab itulah lutut si bonda terasa sakit kerana tulang di bahagian atas sudah bergesel dengan tulang dibahagian bawah. 
Sakit yang teramat sangat!

NOTA: Faktor berat badan dan terlalu banyak berjalan pada usia muda juga boleh menyebabkan tekanan yang amat tinggi kepada lutut seterusnya menyebabkan lendiran dibahagian lutut semakin berkurang.

Doktor memberikan bonda Puan Kam ubat Glucosamine untuk membantu binaan tulang rawan dan penghasilan lendir bagi melicinkan sendi dalam tendon dan ligamen. Doktor turut memaklumkan jika kesakitan masih dirasai selepas beberapa bulan pengambilan ubat, pesakit tiada pilihan melainkan terpaksa menukar kepala lutut dengan besi.

Malang sekali, selepas rawatan susulan beberapa bulan kemudian, doktor memaklumkan bahawa kepala lutut kanan beliau terpaksa ditukar dengan besi. Glucosamine tidak lagi boleh membantu penghasilan lendir di bahagian lutut bonda tercinta akibat keadaannya yang sudah terlalu 'haus' kerana terlalu lewat mendapatkan rawatan. Jika Glucosamine diambil lebih awal, mungkin pembedahan tersebut boleh dielakkan.

Ngeri kan bila membayangkan yang lutut terpaksa digantikan dengan besi? 
Allahuakbar. Semoga kita tidak mengalami nasib yang sama.

NOTA: Pembedahan ini dilakukan dalam keadaan pesakit separa sedar, bukan dibius penuh.Pesakit akan diberikan epidural sebelum dibedah. Kaedah ini  bakal menimbulkan masalah sakit di bahagian tulang belakang pula pada masa akan datang.

Selepas beberapa jam, pembedahan berjaya dilakukan.
Namun, bonda Puan Kam terpaksa belajar 'berjalan' dan 'mengayuh basikal' semula untuk memastikan beliau dapat berjalan seperti biasa selepas ini.
Alhamdulillah, selepas beberapa bulan, kesakitan yang mak alami disebabkan pembedahan itu sudah berkurang.

NOTA: Kesan sampingan pembedahan ini ialah kemungkinan yang tinggi untuk pembedahan sama dilakukan pada lutut sebelah lagi tekanan akan dialihkan pula ke atas lutut kiri akibat pesakit tak sanggup meletakkan beban pada lutut yang baru ditukar.


Selepas setahun, doktor memaklumkan perkara yang ditakuti si bonda terpaksa juga berlaku. Beliau terpaksa menjalani pembedahan kali kedua untuk menukar lutut di sebelah kiri pula.
Dan buat kali kedua, bonda terpaksa belajar berjalan dan mengayuh basikal.

Setelah beberapa bulan, Alhamdulillah. Kesihatan bonda kembali seperti sedia kala dan boleh berjalan seperti biasa. Masalah hanya berlaku ketika naik tangga yang tinggi. Bonda juga hanya boleh bersolat dalam keadaan duduk kerana tidak boleh membengkokkan lututnya sepenuhnya ketika duduk di antara dua sujud.
Namun, mereka tetap bersyukur kerana hari ini bonda tercinta boleh berjalan seperti sedia kala tanpa kesakitan

NASIHAT BONDA: "Selepas melalui tempoh yang mengerikan dalam masa 2 tahun, mak berharap tidak ada sesiapa lagi yang terpaksa melalui pengalaman ngeri ini dikalangan keluarga kami. Kalau boleh, mak mahu ahli keluarga kami mula mengambil Glucosamine sejak berumur 40 tahun ke atas. Ini bagi mengelakkan apa yang berlaku kepada mak, berlaku kepada kami pula."

Anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami masalah serupa?
Insya Allah, ADVANCE JOINT HEALTH TABLET (AJHT) dari Shaklee ini mungkin membantu mereka.
AJHT membantu menghilangkan sengal lutut dan bisa tumit; menyokong keselesaan sendi; memelihara tisu penyambung yang sihat dan meningkatkan kesan kusyen pada lutut.

10 Kebaikan AJHT si UBAT SAKIT SENDI PALING HOT:

  1. Menyokong keselesaan sendi
  2. Membantu kekalkan tulang rawan
  3. Memelihara tisu penyambung yang sihat
  4. Melancarkan pergerakan harian
  5. Sangat berkesan, kesan positif selepas 5 hari pengambilan (ada ujian klinikal)
  6. Menghalang pembentukan bahan kimia yang merosakkan tulang rawan
  7. Anti radang semulajadi
  8. Dibuat dari sumber tumbuh-tumbuhan semata-mata, asli dan semulajadi memberi kekuatan kepada struktur sendi
  9. Bertindak seperti kusyen untuk melindungi tulang rawan,
  10. Membekalkan glukosamina (penting untuk binaan tulang rawan dan lendir untuk licinkan sendi dalam tendon dan ligament
Mengapa anda perlu memilih produk Shaklee?
Kerana semua produk Shaklee adalah 100% dari tumbuhan semulajadi.


Jika anda mahu kesan yang lebih baik, anda boleh mencuba Set Sendi Shaklee (Y)OmegaGuard bertindak sebagai anti radang, menurunkan kolestrol dan menjaga kesihatan jantung.

Ostematrix pula bertindak sebagai sumber kalsium yang terbaik. Menjaga kekuatan tulang, mengelakkan kejang dan kebas, juga melancarkan pembuangan bahan buangan dalam badan.

Semoga, perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk kita semua.

Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D