Jom baca doa hilang stress :)

Stress atau tekanan ni sentiasa je boleh menyerang kita tak kira usia dan gender.
Stress ni kekadang tu perlu jugak untuk menggerakkan adrenalin kita.
Tapi kalau teruk sangat stressnya... Boleh membunuh tau!

Tapi berita baiknya, kita tak payah keluar banyak-banyak duit pon untuk hilangkan stress.
Maklumlah sekarang ni zaman semua mahal.
GST lagi satu hal. Eh?!
Pulak tu ramai yang fikir ubat stress ni shopping je.
Kalau bisnes Shaklee bonus 6 angka boleh la shopping memanjang.
Takyah tunggu stress baru nak shopping. Hahaha

So, cane sebenarnya cara nak hilangkan stress murah-murah jer ni?

1. Lakukan latihan pernafasan. Cepat & mudah. Tutup mata, urut sedikit di bahagian tengkuk selama 5 minit, tarik nafas perlahan-lahan dan hembus. Senang? Percuma juga!

2. Menyanyi. Ok, over kalau nyanyi kekuat. Tapi kalau rasa nak jugak nyanyi kekuat, tapau la satu lagu kat karoke. Tapi yang ni kena bayar. Jadi nyanyi je dalam bilik mandi atau dalam kereta waktu stress layan traffic jem. Pecuma!

3. Berkebun. Atau beli beberapa small potted plants untuk dijaga dan dibajai serta disirami. Cewah! Ok, nak lagi murah, smell the fresh air! Hehe

4. Bersukan. Tak kisah lah apa-apa sukan ringan yang boleh menggerakkan otot kita. Asalkan otot dapat bergerak dan tidak kejung sebab tekanan hehe. 

5. Ketawa. Sikit-sikit sudahlah. Nanti berlebih-lebihan boleh 'mati hati' pula huhu tapi laughter is my best medicine when I am with my siblings. GREAT!

6. Take your time and have a long shower. Air memadamkan api. Air menyejukkan yang panas. Air sejuk lah. Jgn on water heater pulak. Rasakan kedinginannya dan bertenang ye kekawan.
7. Bersyukur. Ambil sikit masa untuk merenung pemberian Allah. Allah bagi kita stress sebab kerja (ni contoh je ye) tapi ada org lain langsung takda kerja. Laaaagi stress, tau!
8. Belanja kawan-kawan lunch. Tak kisah la lunch ke ape tapi bersedekahlah, ber kekawan makan. Mereka happy tau dapat makan free. Secara tak langsung kita pon terjangkit happy tu. Tak caya sila cuba. 
9. Baca blog. Buat blogwalking kat blogs that talks nonsense. Nak contoh? Baca blog Yang Penting Rupa ni! Hahaha mengarut rasa nak tampar. Gelak sipu-sipu (Awas! Lawak lucah turut diselit oleh penulis!) dan hilang kejap pening kat opis.

10. Take a short break. Driving to the outskirts. Pergi beach. Pergi hutan-hutan yang masih cantik dan nyaman tanpa pencemaran. Pergi lake. Atau pergi je Taman Rama-rama kat tetengah KL nun. Pon bolehhhh
11. Solat dan berdoa. Ini sebenarnya kaedah UTAMA untuk relax. Cubalah yang ni. Kompem, hati tenang, jiwa damai. Dekati pencipta. Kenapa Dia bagi kita stress? Sebab nak kita ingat dan kembali padaNya. Setuju?
12. Prioritize. Utamakan yang utama, ketepikan yang sipi-sipi. Buat to-do-list supaya tak serabut semua nak kejar dalam satu masa.
13. Main Sudoku atau Word Puzzle. Ok, yang ni memanng kegemaran Cik D!

14. Tidur. Bukannya tak tidoq pasai stress pfikir memacam. Tu lagi menambahkan stress!

15. Makan sebiji Shaklee B-Compleks setiap hari. Sebiji je, insyaAllah boleh membantu menenangkan dan mengawal stress anda. Jimat ni, sebiji lebih kurang 45 sen je. Beli sebotol, boleh guna 4 bulan.
Nak?
hubungi Cik D untuk beli.
Dan konsultasi percuma juga!
SMS | Whatsapp 017 349 0890

Jangan lupa baca doa ni ketika menghadapi tekanan :)

Copyright© All Rights Reserved Stall Shaklee Cik D